2105712914 info@absurgery.gr

Χολολιθίαση (Πέτρες στη χολή)


Ένα πολύ συχνό πρόβλημα στις ημέρες μας είναι η ανεύρεση λίθων στη “χολή”, τυχαία ή μετά από κάποιο σύμπτωμα που μας ταλαιπωρεί (πόνο, πυρετό, φλεγμονή κλπ).

Πιο σωστά, πρόκειται για πάθηση στην οποία έχουμε παρουσία λίθων (χολόλιθων) εντός της χοληδόχου κύστης, καθώς “χολή” είναι ενα υγρό το οποίο παράγεται στο συκώτι και είναι απαραίτητο για την πέψη και απορρόφηση των τροφών. Η χοληδόχος κύστη είναι η  αποθήκη αυτού του υγρού που βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του συκωτιού. Οι πέτρες λοιπόν ανευρίσκονται στην χοληδόχο κύστη, αλλά έχει επικρατήσει λέγοντας “χολή” να εννοούμε την χοληδόχο κύστη.

Ήπαρ χοληφόρα πάγκρεας

Η πάθηση είναι συχνότερη στις γυναίκες. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το γυναικείο φύλο, η παχυσαρκία, η λήψη αντισυλληπτικών σκευασμάτων, η εγκυμοσύνη και ο ανοιχτόχρωμος τύπος δέρματος (ξανθοί).

Η μεγάλη ερώτηση την οποία όλοι οι ασθενείς έχουν είναι: “Γιατρέ βρέθηκαν πέτρες στην χολή μου-πρέπει να χειρουργηθώ?”. Η απάντηση είναι οτι δεν χρειάζεται χειρουργική θεραπεία-χειρουργείο σε κάθε περίπτωση χολολιθίασης, αλλά σε συγκεκριμένους ασθενείς, συνήθως στις περιπτώσεις που οι πέτρες προκαλούν κάποιο σύμπτωμα, δηλαδή όταν έχουμε συμπτωματική χολολιθίαση. 

Πέτρες λίθοι στη χολή(χοληδόχο κύστη) και τα χοληφόρα

Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του ασθενούς με χολολιθίαση από τον χειρουργό ώστε να αποφασιστεί σωστά και υπέυθυνα ποιός ασθενής χρειάζεται χειρουργείο και ποιός όχι.


Συμπτωματική χολολιθίαση

Είναι η περίπτωση χολολιθίασης η οποία προκαλεί συμπτώματα 

α) περιοδικός πόνος άνω δεξιάς κοιλίας-κολικός χοληφόρων 

β) δυσπεπτικά ενοχλήματα

γ) φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη-χολοκυστίτιδα

δ) φλεγμονή στο πάγκρεας-παγκρεατίτιδα


Στις περιπτώσεις που έχουμε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα και έχουν βρεθεί πέτρες στη “χολή”, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. 

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην άνω κοιλία ο οποίος μερικές φορές αντανακλά στην πλάτη και αρχικά είναι ήπιος ενώ σταδιακά γίνεται εντονότερος με διάρκεια από μερικά λεπτά μέχρι μερικές ώρες. Ο πόνος συχνά αρχίζει μετά από ένα λιπαρό γεύμα. Ναυτία και εμετός συνήθως συνοδεύουν τον πόνο. 
Δυσπεπτικά ενοχλήματα υπάρχουν σε αρκετούς ασθενείς με χολολιθίαση.

Ένα συνηθισμένο ερώτημα είναι: “ Γιατρέ δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε μόνο τις πέτρες και να μην αφαιρέσουμε την “χολή”?”. Η αλήθεια είναι οτι πολύ παλιά είχε δοκιμαστεί αυτή η μέθοδος και δεν είχε ικανοποιητικά απότελέσματα καθώς οι ασθενείς ξαναεμφάνιζαν πέτρες πολύ σύντομα. Θεωρείται οτι η ίδια η “χολή” ευθύνεται σε κάποιο ποσοστό για την εμφάνιση των λίθων και η αποδεκτη σήμερα και μόνη χειρουργική θεραπεία της χολολιθιάσεως είναι η χολοκυστεκτομή-δηλαδή η αφαίρεση της χοληδοχου κύστης μαζί με τις πέτρες.

Ένα άλλο ερώτημα που θέτουν συχνά οι ασθενείς είναι, εάν η αφαίρεση της “χολής” θα τους δημιουργήσει κάποιο άλλο πρόβλημα. Η απάντηση είναι οτι η χολοκυστεκτομή δεν έχει καμιά αρνητική επίπτωση στην μετέπειτα υγεία, ζωή και δραστηριότητα του ασθενούς. Η διατροφή και η δραστηριότητα τους δεν περιορίζεται σε τίποτα, το αντίθετο μάλιστα: τρώνε πλέον φαγητά τα οποία προηγουμένως θα τους δημιουργούσαν πόνο ή άλλα προβλήματα.


Θεραπεία – Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή


Η χολοκυστεκτομή διενεργείται στις μέρες μας λαπαροσκοπικά, δηλαδή με την βοήθεια μιας ειδικής μικρής κάμερας η οποία εισάγεται στην κοιλία του ασθενούς από μια μικρή οπή και με την οποία ο χειρουργός βλέπει την χοληδόχο κύστη και τα υπόλοιπα κοιλιακά όργανα. Τα εργαλεία για την διενέργεια της χολοκυστεκτομής εισάγονται στην κοιλία από 2 έως 3 πολύ μικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωμα οι οποίες επουλώνονται πολύ γρήγορα και δεν αφήνουν σχεδόν κανένα σημάδι. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο στις πιο πολλές περιπτώσεις την ίδια ημέρα της επέμβασης και επιστρέφει τάχιστα στη συνηθισμένη δραστηριοτητά του.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής συνοψίζονται παρακάτω:

1.    Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα (δυο τομές 1 εκ. και δυο τομές 0,5 εκ.)

2.    Ταχεία ανάρρωση

3.     Μηδαμινή απώλεια αίματος

4.      Ταχεία έξοδος από το νοσοκομείο

5.      Ταχεία επάνοδος στην εργασία

6.      Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου

7.      Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών σχετικών με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος πόνος)

8.      Ελαχιστοποίηση πιθανότητας ανάπτυξης ενδοκοιλιακών μετεγχειρητικών συμφύσεων

Για οποιαδήποτε απορία σας θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε το πρόβλημα σας και να δώσουμε υπεύθυνη, σύγχρονη και σίγουρη λύση που να απευθύνεται σε κάθε οικονομική δυνατότητα ανεξάρτητα από το εάν έχετε ή όχι ιδιωτική ασφάλεια.

Ασυμπτωματική χολολιθίαση


Πρόκειται για την περίπτωση στην οποία σε τυχαίο έλεγχο αναδεικνύεται χολολιθίαση από την οποία όμως ο ασθενής δεν υποφέρει από κάποιο σύμπτωμα.

Σε αυτήν την περίπτωση παρόλο που το εύρημα είναι τυχαίο ενδείκνυται η χολοκυστεκτομή όταν:
1.      Ο λίθος είναι μεγαλύτερος από 2 εκ. (αυξημένος κίνδυνος χολοκυστίτιδας ή καρκίνου  σε μακροχρόνια παραμονή του λίθου).
2.      Το τοίχωμα της χοληδόχου κύστης είναι ασβεστοποιημένο (αυξημένος κίνδυνος καρκίνου).
3.      Η λιθίαση είναι πολλαπλή με μικρό μέγεθος λίθων (αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών τύπου χολαγγειίτιδας, αποφρακτικού ίκτερου, παγκρεατίτιδας).

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.