Α. Μη επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις για την χολή
Υπερηχογράφημα
Είναι από τις πιο ευαίσθητες και ειδικές μεθόδους για την αναγνώριση λίθων(πέτρες) στην χοληδόχο κύστη και για την αναγνώριση διάτασης των χοληφόρων. Η διάταση των χοληφόρων συνήθως υποδηλώνει κάποια απόφραξη στο σύστημα των χοληφόρων από λίθο ή όγκο. Όταν αναγνωρισθεί λιθίαση χοληδόχου κύστης η οποία προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή, όπως πόνο, ενδείκνυται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης λαπαροσκοπικά. Σε αρκετές περιπτώσεις αναδεικνύεται «λάσπη» στην χοληδόχο κύστη. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση για την διενέργεια ή μη της χολοκυστεκτομής αποφασίζεται κατά περίπτωση και ανάλογα με όλη την κλινική εικόνα την οποία θα εκτιμήσει ο χειρουργός.
Το υπερηχογράφημα δεν επιβαρύνει τον ασθενή με ακτινοβολία. Απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αξιοπιστία την εξέτασης είναι ο ασθενής να είναι νηστικός τουλάχιστο για 8 ώρες.
Μαγνητική χολαγγειογραφία-μαγνητική τομογραφία (MRI-MRCP)
Με την μαγνητική χολαγγειογραφία (MRCP) απεικονίζεται όλο το χοληφόρο σύστημα του ασθενούς και αναδεικνύονται τυχόν παθολογίες όπως λίθοι ή όγκοι. Συνήθως συνδυάζεται με μαγνητική τομογραφία (MRI) ώστε σε τυχόν παθολογικά ευρήματα να εκτιμηθεί η τοπογραφία τους και η πρωτοπαθής νόσος.
Η MRI-MRCP αποτελεί καθαρά διαγνωστική-μη επεμβατική μέθοδο και όχι θεραπευτική μέθοδο.
Για την διενέργεια της εξέτασης ο ασθενής δεν θα πρέπει να φέρει μεταλλικά μοσχεύματα όπως μετά από επεμβάσεις αρθροπλαστικής και λοιπά.
Ο ασθενής δεν επιβαρύνεται με ακτινοβολία.
Αξονική τομογραφία (CT)
Έχει μικρότερη ειδικότητα και ευαισθησία για την αναγνώριση χολολιθίασης από το υπερηχογράφημα, χρησιμεύει όμως για την διάγνωση ή τον αποκλεισμό άλλων νόσων σχετιζόμενων με τα χοληφόρα όπως όγκοι.
Για την διενέργεια της εξέτασης ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστο 8 ώρες.
Για την διενέργεια της εξέτασης λαμβάνεται σκιαγραφική ουσία από το στόμα και ενδοφλεβίως. Με τα σύγχρονα μηχανήματα ο ασθενής επιβαρύνεται με μικρή δόση ακτινοβολίας.
Β. Επεμβατικές εξετάσεις για την χολή
Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειο-παγκρεατογραφία (ERCP)
Αποτελεί επεμβατική μέθοδο η οποία μοιάζει με την γαστροσκόπηση και κατά την οποία καθετηριάζεται και σκιαγραφείται-απεικονίζεται το σύστημα των χοληφόρων και ο παγκρεατικός πόρος. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι είναι και διαγνωστική και θεραπευτική καθώς με αυτή την μέθοδο είναι δυνατό να αφαιρεθούν λίθοι από το σύστημα των χοληφόρων οι οποίοι προκαλούν απόφραξη ενώ επίσης είναι δυνατό να ληφθεί υλικό για βιοψία ή να τοποθετηθεί εάν είναι απαραίτητη πρόθεση stent.
Για την διενέργεια της εξέτασης ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστο 8 ώρες. Συνήθως μετά την εξέταση απαιτείται η παραμονή ενός 24ωρου στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Όπως σε κάθε επεμβατική μέθοδο υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών η οποία όμως είναι πολύ μικρή. Ο ασθενής επιβαρύνεται με μικρή δόση ακτινοβολίας.
2. Διαδερμική διηπατική χολαγγειογραφία (PTC)
Είναι μέθοδος κατά την οποία μέσω μιας λεπτής βελόνης καθετηριάζεται διαδερμικά το χοληφόρο σύστημα. Διενεργείται συνήθως όταν αποτυγχάνει η ERCP. Για την διενέργεια της εξέτασης είναι απαραίτητο να είναι διατεταμένο το χοληφόρο σύστημα. Η εξέταση είναι όπως και η όπως και η ERCP και διαγνωστική και θεραπευτική.
Για την διενέργεια της εξέτασης ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστο 8 ώρες. Συνήθως μετά την εξέταση απαιτείται η παραμονή ενός 24ωρου στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Όπως σε κάθε επεμβατική μέθοδο υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών η οποία όμως είναι πολύ μικρή. Ο ασθενής επιβαρύνεται με μικρή δόση ακτινοβολίας.