Ελιά στο δέρμα
Οι συνηθισμένοι επίκτητοι σπίλοι που έχουμε όλοι(αυτό που ονομάζουμε ελιά), είναι βλάβες στρογγυλές ή οβάλ με σαφώς οριζόμενο ομαλό περίγραμμα και μέγεθος από 2mm έως 6mm συνήθως.
Πρόκειται για καλοήθεις συναθροίσεις κυττάρων τα οποία παράγουν μελανίνη πιο γρήγορα από τους πέριξ ιστούς και έτσι έχουν και το χαρακτηριστικό χρώμα.
Στοιχεία τα οποία πρέπει να προσέχουμε σε προϋπάρχοντες ή νεο-εμφανιζόμενους σπίλους είναι τα εξής:
Ασυμμετρία
Όριο-περίγραμμα
Χρώμα
Μέγεθος
Αλλαγές στην μορφή του σπίλου σε σχέση με πριν
Ο κλασικός καλοήθης σπίλος είναι αυτός ο οποίος περιγράψαμε στην αρχή με το σαφές περίγραμμα τον ομοιόμορφο χρωματισμό και μέγεθος έως 6 χιλιοστά. Σπίλοι οι οποίοι εμφανίζουν ασυμμετρία στο σχήμα, στο χρώμα, ή δεν έχουν σαφή όρια ή εμφανίζουν δυσχρωμίες ή είναι μεγαλύτεροι των 6 χιλιοστών ή αλλάζουν μορφή με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να αφαιρούνται και να αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση.
Επίσης σπίλοι οι οποίοι εμφανίζονται σε παλάμες και πέλματα θα πρέπει να αφαιρούνται.
Η χειρουργική αφαίρεση του σπίλου είναι η μόνη θεραπεία.
Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι δεν πρέπει να “πειράζουμε” τους σπίλους για να μην γίνουν καρκίνος. Πρέπει εδώ να διευκρινισθεί ότι η χειρουργική αφαίρεση δεν αποτελεί “πείραγμα”, αλλά ριζική θεραπεία του σπίλου. “Πείραγμα” αποτελεί ο συνεχής ερεθισμός του σπίλου για παράδειγμα ένας σπίλος στο πρόσωπο ο οποίος με το ξύρισμα συνέχεια ματώνει ή ένας σπίλος στον λαιμό ο οποίος ερεθίζεται συνέχεια από κάποια αλυσίδα που φοράμε. Αυτού του τύπου ο ερεθισμός δεν είναι καλό να γίνεται στον σπίλο, χωρίς όμως να σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη οδηγεί στην δημιουργία καρκίνου.
ΔΥΣΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΣΠΙΛΟΙ
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση μελανώματος είναι οι δυσπλαστικοί σπίλοι. Αυτοί είναι γενικά μεγάλοι σχετικά σπίλοι οι οποίοι συνήθως παρουσιάζουν τα πιο κάτω μακροσκοπικά χαρακτηριστικά:
Δυσχρωμία
Ασυμμετρία
Ανωμαλία ορίων με ακαθόριστο πολλές φορές περίγραμμα
Ποικιλοχρωμία
Διάμετρος>6 mm.
Ο οριστικός χαρακτηρισμός ενός σπίλου ως δυσπλαστικού θα γίνει με την ιστολογική εξέταση.
Εφόσον ο δυσπλαστικός σπίλος είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος-το οποίο πολλές φορές δεν μπορεί να διακριθεί μακροσκοπικά από τον δυσπλαστικό σπίλο- θα πρέπει άτομα με σπίλους με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε πιο πάνω να είναι σε επαγρύπνηση. Οποιοσδήποτε σπίλος ο οποίος αλλάζει μέγεθος, σχήμα, χρώμα ή ο οποίος προκαλεί φαγούρα ή αιμορραγεί θα πρέπει να εξεταστεί για ύπαρξη μελανώματος.
Ο πιο σίγουρος και ασφαλής τρόπος είναι η αφαίρεση του σπίλου και η αποστολή του για ιστολογική εξέταση.