Πρόκειται για μια όχι και τόσο συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους ασθενείς και συνδυάζεται συνήθως με χολολιθίαση. Είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες. Η μακροχρόνια παραμονή χολόλιθων στην χοληδόχο κύστη αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου χοληδόχου κύστης και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προτείνεται η προφυλακτική χολοκυστεκτομή σε νεαρούς ασθενείς με ασυμπτωματική χολολιθίαση.
Σε περίπτωση που ο ασθενής χειρουργείται για χολολιθίαση και διενεργείται χολοκυστεκτομή και στην ιστολογική εξέταση αναδεικνύεται καρκίνος στην χοληδόχο κύστη, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε συμπληρωματική χειρουργική επέμβαση.
Κλινική εικόνα
Τα συμπτώματα είναι μη ειδικά και είναι αυτά της χολολιθίασης ή της απόφραξης χοληφόρων από διήθηση του καρκίνου ή διόγκωση των λεμφαδένων στην πύλη του ήπατος.
Είναι δυνατό να εμφανιστούν πόνος, ίκτερος, χολοκυστίτιδα, χολαγγειίτιδα. Η αναφορά για απώλεια βάρους κατά το τελευταίο διάστημα και κακουχία είναι σημαντική.
Εργαστηριακός έλεγχος
Οι αιματολογικές εξετάσεις θα είναι επηρεασμένες εφόσον υπάρχει χολοκυστίτιδα ή απόφραξη χοληφόρων, ενώ είναι δυνατό να είναι και φυσιολογικές εφόσον απουσιάζουν η φλεγμονή και η απόφραξη.
Στην διάγνωση και προεγχειρητική σταδιοποίηση και προετοιμασία έχουν θέση η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, η μαγνητική χολαγγειογραφία, η ERCP και η PTC.
Θεραπεία
Είναι δυνατή μόνο εφόσον η νόσος διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο. Συνίσταται στην αφαίρεση της χοληδόχου κύστης με ταυτόχρονη σφηνοειδή ηπατεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό του ηπατο12δακτυλικού συνδέσμου. Η επέμβαση απαιτεί χειρουργική ομάδα με εμπειρία σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις καθώς η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από την ακριβή παρέμβαση η οποία ανάλογα με την περίπτωση κάθε ασθενούς σχεδιάζεται διαφορετικά.